Binnenisolatie

De binnenzijde van de woning laten isoleren is een budgetvriendelijke techniek en is soms de enige mogelijke om een woning naar het hedendaagse comfort te kunnen tillen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rijwoningen in de stad waar de grenzen van de woning strikt zijn vastgelegd , of wanneer er aan de historische gevel niets mag worden gewijzigd. 

De binnenkant van de woning laten isoleren kan op twee manieren:

Voorzetwand

 

 

Ofwel wordt er een ‘voorzetwand’ aangebracht. Dit gebeurt op een rooster van houten latten of metal stud®-profielen. De ruimte tussen de houten latten of metal stud®-profielen wordt opgevuld met het dampopen isolatiemateriaal glaswol knauf ecose. Nadien wordt er een dampscherm aangebracht en dit geheel wordt dan verder afgewerkt met gipsplaten. (video)

Isolatieplaten

 

Woning laten isoleren - isolatieplaten

 

Ofwel worden er dampdichte isolatieplaten (gipsplaat verlijmd op een ISOMO-plaat) rechtstreeks op de muur gekleefd. (foto)

Binnenisolatie

 

Isolatie aan de binnenkant van de buitenmuren is een budgetvriendelijke oplossing, maar het is ook de oplossing die heel wat vakkennis vereist en zeer delicaat is in uitvoering . Binnenisolatie wordt daarom hoofdzakelijk toegepast bij grondige renovaties, waarbij ook andere herinrichtingswerken gepland zijn. Een aantal aandachtspunten die nauwlettend in de gaten te houden zijn:

 

  • De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn.
  • Er moet aandacht besteed worden aan koudebruggen tussen de verdiepen.
  • De isolatie moet goed aansluiten op de bestaande gevel.
  • De regenbelasting van de gevel moet zeer beperkt zijn.
  • Vochtproblemen en scheuren in de gevel moeten eerst aangepakt worden.
  • Nadien kan een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling noodzakelijk zijn.


Isomoplus is een gecertificeerd aannemer voor het plaatsen van binnenisolatie waardoor u recht heeft op de premie van 15€ per m2. Meer informatie over de premieregelgeving en de lijst van gecertificeerde aannnemers vindt u terug op www.energiesparen.be/binnenisolatie